“Maar wie is dan Muna?”

Muna is geen persoon, maar een symbolische naam voor de kringloopwinkel. Lees hier het verhaal over Muna.

Muna is in 2023 opgericht uit een gevoel van noodzaak. 3 Jaar geleden brandde in Amsterdam Nieuw-West de enige kringloop tot de grond af. Het was een schok voor buurt. Sindsdien is er geen nieuwe kringloop meer gekomen en iedereen uit de buurt miste een kringloop ontzettend.

Buurtbewoners Angie, Lisa, Ruby & Zohra wilden hier wat aan doen. Ze kwamen zes maanden lang wekelijks bij elkaar om hun droom over een nieuwe kringloopwinkel voor de buurt te realiseren. Op 1 juni werd Kringloop Muna geopend in creatieve broedplaats LolaLuid.

Muna heeft als missie om verbinding, betrokkenheid en een thuisgevoel te creëren voor buurtgenoten. Dit doet Muna door een laagdrempelige ontmoetings-plek aan te bieden in Nieuw-West. Een plek waar iedereen voor een schappelijke prijs mooie spulletjes kan vinden, koffie kan drinken en contact kan maken met anderen.

Muna’s missie is verbinding, betrokkenheid en een thuisgevoel creëren in de buurt: een huiskamergevoel in Slotervaart.

Wat betekent Muna eigenlijk? Muna heeft een symbolische betekenis. Muna is afgeleid van het woord commune, dat gemeenschap betekent. Kringloop Muna is een plek waar iedereen zich welkom voelt. Muna is daarnaast een Arabische meisjesnaam, die wishes & desires betekent. Muna verlangt naar een betere buurt. Een buurt met meer verbinding, minder afval en minder armoede.

Luister naar een podcast over Kringloop Muna als buurtfunctie, gemaakt door Mila Raaijmakers, student Creative Business aan de HvA (16:48 minuten)

Wethouder Tourya Meliani was op bezoek bij Kringloop Muna in november 2023.